HTML

falhoz vágom

Egy máig is harcoló német alakulatot elhagyva csatlakoztam a Szovjetunió dicsőséges Vörös Hadseregéhez, azaz fiókba került a Palm Pré okostelefonom, mert hozzájutottam egy olcsó androidos készülékhez. Ez az élmény annyira erőteljes, hogy háborgó érzelmeimet rövid, de emellett szakmai korrektségre is törekvő írások formájában próbálom levezetni, melyek végén konklúzióként gyakorta jelenik meg a blog címével összecsengő tiszta rím.

Kövess Twitteren: @ern0plus4
Amerikai Apple szekció: @ottoolah

 
Tágítani akarod a látókörödet, és nem csak a mobil eszközökön akarsz mérgelődni? Akkor neked a TechZilla blog kell.

Rohanó világunkban az embernek annyi dolga van, hogy azt mind fejben tartani képtelenség. Szerencsére van androidos okostelefonunk, amelyhez mindenféle problémára létezik megoldás...

Például: ülsz a buszon egy barátoddal, és zenét szeretnétek hallgatni. Erre barátod kedvesen megosztja veled az agybadugós fülhallgatóját. No de mi van, ha ő olyan fajta, aki -  önszántából - eurobeat dolgokat (majdnem azt írtam: "zenéket") szokott hallgatni? Egyszerű, felinstalljátok a TwinPlay appot, ami a  két stereo oldalon két különböző mp3-at játszik egyszerre.

...miért pont erre ne lenne? Van is, talán kicsit több is, mint kellene. Nosza, vágjunk rendet a sűrűben!

Módszertan

todo25.jpg

Arra a lehetetlen feladatra nem vállalkoztam, hogy az összes feladat- és projektkezelő appot levizsgáztassam, ezért erősen megszűrtem a mezőnyt.

Feltételek

Célom az volt, hogy olyan appot találjak, amely az alábbiakat tudja:

  • Az app nemfizetős verziójában is működjenek a főbb funkciók.
  • Az itemek feldolgozottságának jelzésére elég egy egyszerű checkbox, nem kell progress bar vagy hasonló.
  • Nem kell tudni határidőt, felelőst, óradíjat, költséghelyet vagy egyéb adatot rendelni az itemhez, elegendő csak egy szimpla cím jellegű mező kezelése.
  • Az itemeket hierarchiába lehessen rendezni, hogy a feladatokat fel lehessen bontani kisebb lépésekre. A hierarchia rendezgetését az appnak nem kell tudnia, elég, ha ezt webes interface-en lehet.
  • Lehessen kezelni külön listákat, hogy a különböző projektek ne folyjanak egybe, esetleg a civil dolgaimat, pl. bevásárlólistát is ezzel kezelhessem.
  • Legyen mögötte internetes adatbázis és szinkronizáció, valamint webes interface, ahol a listák kényelmesen szerkeszthetőek.

Ez utóbbi rövid időn belül módosult a Google Tasks szinkronra, két okból. Az egyik az, hogy nem volt kedvem megismerkedni annyi feladatkezelő rendszerrel, ahány app van. Persze nem kizárt, hogy sorra kerül pár divatos rendszer, de majd máskor. A másik pedig az, hogy a Google Tasks modellje megfelel a felsorolt követelményeknek.

Az a nagy büdös helyzet, hogy mobilos naptár-feladatkezelő témában a PalmOS és az arra írt appok még mindig etalonnak számítanak. Akkor lennék igazán boldog, ha lenne Androidra is Progect Manager. Ha valaki netán az ezredik todolist app megírásán töri a fejét (szerintem van létjogosultsága, bármilyen meglepően is hangzik), ajánlom, nézze meg, merítsen belőle ötletet bátran.

Viszont a kényelmes webes interface követelmény teljesítése nem volt egyértelmű. A GMail vagy a Google Calendar Task widgetje nagyon fapados, szinte használhatatlan. Szerencsére létezik egy önálló Google Tasks web app is, ami ha egyáltalán nem magasan, de megugorja a használhatóság szintjét.

Tesztelés

A tesztelés során az agresszív kismalac módszert

Agresszív kismalac sétál az erdőben, és beleesik egy mély gödörbe. Arra jár a medve, látja mi történt:
- Várj, kismalac, hozok egy létrát!
- NEM VÁROK!

választottam: amint beleszaladtam egy kritikus hibába, abbahagytam a tesztet, és rástampliztam a FAIL címkét. Ilyen kritikus hiba például a hierarchikus megjelenítés hiánya vagy a szinkronizáció körüli mizériák. Mivel egyik appot sem használtam huzamosabb ideig, simán lehetséges, hogy néhány többé-kevésbé rejtett hiba (netán jóság) elkerülte a figyelmemet, de az alkalmatlanság megállapításában biztos nem tévedtem.

Pipa, pipa, pipa

Any.DO (2.03)

Csinos minimalista ikonja van, szép betűtípus van a settings menüben, viszont a hierarchiát nem jeleníti meg: FAIL.

Astrid Task/To-do List (4.0.5.1)

A piros polip ikonra bökve, az "active tasks" nézetre jutunk, ahol 7 bejegyzés látható csak, scrollozni nem tudok, ráadásul sem a listákat, sem a hierarchiát nem kezeli: FAIL.

Google Tasks Lite (1.4.8)

Okos nyitókép, elöl az app által "special group" névvel hivatkozott listák: overdue, today, utána a felhasználó által felvett listák.

Az lista itemeit hierarchikus rendben jeleníti meg, bal oldalon lehet pipálni, jobb oldalon nyakon ragadni a taskot, swipe mozdulattal indentálni - ez egészen használható, már csak az expand/collapse hiányzik. Bár nem igazán tetszik, hogy rábökéssel nem azonnal megyünk editálásba, hanem rákérdez, hogy edit vagy delete, de azt is azt jelzi, hogy valaki olyan tervezte az appot, aki szokott taskokat menedzselni, ti. a delete és az edit saját tapasztalataim szerint azonosan sűrűn használt művelet.

Az edit oldalon ki lehet választani, mely listán szerepeljen az item, így át lehet dobni másik listára, illetve új felvitelkor nem kell átkecmeregni, ha mondjuk felvitelkor hirtelen más lista alá tartozó task jut az eszünkbe.

A settingsnél be lehet állítani, hogy a kezdő képen milyen "special group"-ok jelenjenek meg, a fent felsoroltakon kívül van még tomorrow, next 7 days, next 30 days.

Szintén a settingsnél lehet beállítani, hogy mely calendarba legyenek integrálva a taskok (erre a feature-re nem izgultam rá), és hátteret is lehet választani, úgy látszik, nemcsak a felnőtt férfiak célközönségre céloznak.

Igazából egy hibát találtam csak az appban: üres itemek bukkannak fel imitt-amott, de ezt másutt is tapasztaltam már, valószínűleg egyfajta  "utolsó sor tartalmazzon-e soremelést" probléma lehet.

Konklúzió: használható, átgondolt darab, egy UI megoldástól (edit/delete popup) eltekintve.

GTasks (0.9.9c)

A nyitó "all tasks" nézet ijesztő, de aztán a kis pöttyökből kitaláltam, hogy a jobbra-balra swipe vált a listák között.

Az itemek listája hierarchikusan jelenik meg, bal oldalon checkbox, hosszan nyomásra popup menü 4 elemmel: indent, unindent, up, down, ami kiválasztás után se tűnik el, illetve eltűnik, csak magától vissza is tér, nem kell minden arrébb pöcögtetéshez újra menüt nyitni. Nocsak, ez nem 4 elemes, mert ha jobbra swipe-olok, előjön még az insert, edit, share, delete ikon. Az edit redundáns, ha csak simán rábökök, akkor is az edit oldalra megy.

Az edit oldalon csak a címsort lehet megadni (elég az), de ha a fölötte lévő "due date and priority"-t választjuk, beállíthatunk prioritást, határidőt, akár recurringot is. Ez így kicsit sánta, én legalább a prioritást meghagytam volna az edit screenen, de nem szoktam használni sűrűn, nem érdekel.

Konklúzió: használható, néhány UI megoldás nem a legtökéletesebb.

Jorte (1.3.8)

Ez egy calendar-todo combo (akárcsak a webes Google Calendar), felül naptár, alul todo. Sajnos, az alsó részre csak pár sor fér ki, és nem lehet scrollozni, viszont ha rátappolunk, jön a task lista.

Ahogy már a kezdőképen is, a taskok a listában is hierarchiába vannak rendezve. Jobbra-balra swipe vált a listák közt, itemre bökéskor felugrik egy popup ablak, amiben látható az item kezdő és vég dátuma, valamint delete, completed és edit buttonok.

Az edit oldal ismét csak popup stílusú, át lehet tenni a taskot másik listába, meg lehet jelölni importantnak, complete-et lehet állítani, megjegyzést (content a neve itt) lehet írni, és az update button mellett van egy delete is (bár ez kissé felesleges, mert már az előző popupban is volt delete).

Ha az edit dialógusból kilépünk, az előző popuphoz jutunk, hát, ez nincs eléggé átgondolva, az előző popup teljesen felesleges, értem én, hogy a teljes edit előtt van egy quick op dialog, de a quick és a teljes között nincs annyi különbség, ami előbbit indokolttá tenné. Ráadásul a quick dialogon nincs done button, így a hard back buttonhoz kell nyúlni, amit nem szeretek igazán.

Konklúzió: ha valakinek mindenképpen együtt kell a naptár és a task, akkor annak biztos megéri a küzdelem.

Taskos (2.17)

Voice kereső az persze van (nincs, mert nincs a készülékemen), szép áthúzás animáció van, csak listák és indentálás nincs: FAIL.

Tasks N Todos Lite (1.1.8)

A címsora jobbra-balra swipe-pal váltáskor jól néz ki, de nincs indentálás: FAIL.

Tasks To Do Force (1.9.1)

Nagyon designosan néz ki, de a Google Sync csak a fizetős verzióban van, így ez most FAIL.

BHive Google Tasks (2.1)

Viszonylag csinos, szép edit dialog, de nincs hierarchia megjelenítés, ezért: FAIL.

gTasks (0.3.64m)

Az elején listaválasztással indul, vagy lehet még "all lists"-t választani.

Itemlista hierarchiában jelenik meg, a hierarchiát nem lehet editálni. Másutt is láttuk már, de jó ötlet, hogy legfelül már előmelegítve ott van egy mező, ahová be lehet írni az új item nevét, de ha nem, és úgy bökjük meg a mögötte lévő plusz ikont, akkor is az új item editbe visz. Az itemre rábökve azonnal az editre megy.

Az edit dialog egyszerű, meg lehet adni dátumot, bár  csak számpörgetős popuppal, nem pedig naptárral, illetve fel lehet vinni megjegyzést.

Küllön jó pont, hogy a bal felső sarokban mindig van back ikon.

Konklúzió: használható, ha nem is a legátgondoltabb UI, de vannak jó megoldásai.

ProDo (1.4.8)

A kezdőképen a listák szerepelnek, és a "filters", ami csak a pro verzióban elérhető, ingyen csak egy "outdated tasks" jár.

Az itemek listájánál jön a meglepi: a ProDo azon rritka appok egyike, amelyiknél van collapse/expand. Ez az item jobb oldalán helyezkedik el, a bal oldalán hagyományos módon a checkbox található. Item megbökésére ikonsor jön fel: edit, delete, subtask, priority, alarm, due, majd ha továbblökjük egy kicsit, akkor még: expand, move, copy. Swipe-pal lehet indentálgatni, bár ez zavaros, mert ha balra swipe-olunk egy már amúgy is a szélén lévő itemen, akkor meg a tasklistát váltjuk vele. Jobban tesszük, ha a fejlécre bökés hatására megjelenő popupból választunk aktuális listát.

Az item listának van egy "reorder" módja is, kis nyilaskeresztek jelennek meg jobb oldalt, amit ha megfogunk, megragadjuk az itemet, ha pedig elengedjük, akkor kiírja az app, hogy ez csak a fizetős verzióban elérhető. Ügyes, hagyja a felhasználót beleélni a "reorder" módba, csak az aktus utolsó pillanata előtt kéri a pénzt, tudnék hasonlatot hozni, de nem akarok.

Az edit dialogban a szokásos mezőkön felül van egy "main task", itt adható meg, mely task alá legyen besorolva a szerkesztett, bár nehezíti a választást, hogy itt nem hierarchikusan jelennek meg az itemek, viszont megjelenik saját maga is (ki lehet választani, de szól, hogy nem lesz jó).

A settingsnél beállítható egyirányú szinkron, bármely irányba, ha valaki erre vágyik, annak itt van.

Konklúzió: használható, nem a legkényelmesebb UI, viszont a collapse/expand ritkaság.

CheckItOff (1.8)

A Google Sync fizetős, kár, mert ígéretesnek tűnik, de így csak: FAIL.

Google ToDo (0.3)

Ezt a szégyent! Csak egy wrapper app a webes felülethez, ráadásul most el sem indul, talán nem vagyok bejelentkezve: EPIC FAIL.

Ultimate To-Do List (1.7.3)

Na tessék, már több mint két hete halasztgatom ennek a posztnak a megírását, és hogy járok? Lejár a trial, és egy "purchase now" gombon kívül semmit nem látok ebből az appból: FAIL. Ultimate, az.

GoTasks (1.1.17)

A kezdő oldalon a listák láthatók, ha megbököm, kinyílik, egyszerre akárhány listát tarthatok nyitva, outliner szemlélet.

Mondjuk, ehhez képest az itemeknél nincs expand/collapse. A taskok bal odalán checkbox, a jobb oldalán ilyen recés dolog van, amit ha megfogok, fel-le tudom mozgatni az itemet. Bökésre edit, hosszan nyomásra popup: new subtask, indent, unindent, calendar event, delete, edit, share.

Az edit oldalon a címen kívül leírás, alul gombsor: save, cancel és set due, utóbbi csak pörgetős dátummegadóval, nem naptárral.

Konklúzió: használható, bár nem túl kényelmes az UI.

beOrganized Lite (1.0)

Felül egy agenda view, settingsben állítható, mely calendarok szerepeljenek rejta, alatta taskok, de csak a fő listából, és sehol nem találom, hol lehetne állítani. Jellemző még az átgondoltságra, hogy a dátum megjelenésének formátumát be lehet állítani, de a választék mindössze ennyi: dd/mm/yyyy vagy mm/dd/yyyy. Mivel nincs hierarchia sem, egyértelmű: FAIL.

ToDo Task Manager Lite (2.313)

Hová tűnt a Google Sync? Soha nem is volt, azt írja a Marketben a tudomány, hogy "Send a to-do task to the Google calendar". Na, ez aztán: FAIL.

Tasks+ (0.9.961 - 155)

A jobb felső ikonnal váltunk a listák listája és a taskok listája közt.

A taks list indentált, a subtaskok betűmérete kisebb. Klikkre ikonsor jön elő: fel, le, indent, undent, kuka, szerkesztés. Valahogy jobbnak tűnik, mint a szövegesek, nem túl sok, és elég nagyok az ikonok. Indentálni swipe-pal is lehet, a kicsekkolt itemeket eltüntetni meg shake-kel, ha beállítjuk a settingsben.

A task edit fullextrás, listaválasztó, prioritás, due date naptárból, due time alarmmal, zenekar szólistával.

A settingsen nem sikerült végigmennem, főleg, miután bekapcsoltam a "show advanced options" opciót, de jónak néz ki, persze vannak túlpörgött dolgok is, pl. "shake sensitivity".

Konklúzió: használható, széjjelkonfigolható, aki erre vágyik, az most megtalálta.

Checkmark (5.6)

Nagyon szép, szinte egy eoutliner, kár, hogy a Google Sync nem jött össze: először kiírta, hogy "401 Unauthorized", aztán utána meg már azt sem: FAIL.

ToDoid (2.2.2)

Na, ez a teszt volt a leggyorsabb, már el se indul, illetve amióta felinstalltam, azóta fagyogat a háttérben: FAIL.

To Do Tree (1.0.1)

Nincs task lista oldal, csak egy egyszerű popup, ha az item lista oldalon bal alulra bökünk az instant "add a new task" mező mellé. Van collapse/expand funkció, a checkboxtól balra helyezkedik el. Ha a parent taskot kipipáljuk, az alatta lévők is automatikusan kipipálódnak. Hosszan nyomásra popup menü: edit, add child, move to list, delete, sima bökésre azonnal edit.

Az edit oldalon a start és due date nem naptáros, beállítható még prioritás és alert.

Konklúzió: használható, eléggé egyszerű, ízlés dolga.

Google Tasks (1.5.5)

Másodszorra sem sikerült szinkronizálni a Google serverével, ez most FAIL.

Ms ToDo Free

Ez nem tudom, hogyan került be a válogatásba, "google tasks"-ra kerestem, de a Market leírásban ilyesmi nincs, talán csak volt tévedésből: FAIL.

ePythia (2.0.1.73)

A settings menüpontban van "manual sync", ami nem csinál semmit, a "logout" után viszont azonnal bejelentkezne a Google accountra, de nem megy neki: FAIL.

Tada (version 4)

Közös oldalon mutatja a különböző listák itemjeit, viszont hierarchia nélkül, FAIL.

Végszó

Nagy örömömre szolgál, hogy végre túlvagyok ezen a teszten, mert szomorú tapasztalni, hogy 25 app között nincs egy sem, amelyikre az ember elismerően csettinthetne. Most nekilátok uninstallni a bukott appokat, az elkövetkezendő napokban pedig lassan kiválasztom azt, amelyiket használni fogom. Nagy hátránya a szoftvernek a hardverrel szemben, hogy nem lehet falhoz vágni, nagy kedvem volna hozzá.

Címkék: teszt todo

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://falhozvagom.blog.hu/api/trackback/id/tr654329956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pozsi 2012.03.26. 13:58:46

Nem annyira todo kezelő, inkább note taking app, és hierarchiát is csak két szintig kezel, de érdemes kipróbálni: springpadit.com/home/

Carlo Pedersoli 2012.03.26. 16:55:30

node pozsi, a note-problémát olyan szépen megoldotta az Evernote, minek ott még kavarni?

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2012.03.26. 18:44:42

Tervezem, hogy a notetaking frankóság is meg lesz itten mondva valamikor, találtam érdekes dolgot már a műfajban.

HaDes 2012.03.27. 12:21:33

ToDo kezelésre és a Wunderlist-et használom. Ingyenes. És mindent megcsinál, ami (nekem) kell. Listák. Kliens minden platformra (iOS, Android, Win, OSX, web). Szinkronizáció. Ja és még jól is néz ki.

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2012.03.27. 12:34:17

A RememberTheMilk-re is sokan esküsznek, WebOS-en pedig a Hiveminder-t próbálgattam hiveminder.com/

De most egyelőre a Google Tasks a megcélzott tudás.

barcaxavi 2012.08.15. 11:13:18

Persze látom, hogy nem mostani írás, de ha azóta sem találtál épkézláb megoldást, akkor ajánlom a Tasks nevezetű appot. A free verzió is teljesen jó:
play.google.com/store/apps/details?id=ch.teamtasks.tasks&feature=search_result#?t=W251bGwsMSwxLDEsImNoLnRlYW10YXNrcy50YXNrcyJd

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2012.08.24. 09:44:33

Meg is fogom írni, tkp. már most is hozzáfoghatnék, 2 perc alatt kiismertem teljesen, és nincs benne hiba. Öröm az ilyet használni.

zséroskenyér 2013.01.30. 16:03:01

annyira örülök, hogy valami 1.5€ ert megvettem a Clear-t iOSre, es se elötte se azota nem kellett 25 appot vegigszopnom az android igenymentes övezeteben.

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2013.01.30. 16:41:14

Van pár stuff, ami sose vagy lassan szivárog át iOS-ről.
süti beállítások módosítása