HTML

falhoz vágom

Egy máig is harcoló német alakulatot elhagyva csatlakoztam a Szovjetunió dicsőséges Vörös Hadseregéhez, azaz fiókba került a Palm Pré okostelefonom, mert hozzájutottam egy olcsó androidos készülékhez. Ez az élmény annyira erőteljes, hogy háborgó érzelmeimet rövid, de emellett szakmai korrektségre is törekvő írások formájában próbálom levezetni, melyek végén konklúzióként gyakorta jelenik meg a blog címével összecsengő tiszta rím.

Kövess Twitteren: @ern0plus4
Amerikai Apple szekció: @ottoolah

 
Tágítani akarod a látókörödet, és nem csak a mobil eszközökön akarsz mérgelődni? Akkor neked a TechZilla blog kell.

Miért is örülök, hogy a kedvenc tech cégeim elbuktak? Hát mert megérdemelték. Rosszul konfigurálták a termékeiket, nem gondoltak a jövőre, nem figyeltek a felhasználóik igényeire, konzervatívak, gyávák és zsugoriak voltak.

No, akkor kidolgozom ezt a tételt; kicsit pontatlan lesz, mert nem friss sztorikról van szó, aki ebből érettségizik, a tényadatokat szerezze be máshonnan.

Commodore Amiga 500

Nem tudom megmondani, hogy az volt-e az alapötlet, hogy a video memória használja a központi memóriát, vagy az, hogy a processzor használhassa a központi memóriát, talán mindegy is: az Amiga gépek fontos arhitektúrális jellemzője, hogy kéféle memória volt bennük: chip és fast. A chip RAM-ot a processzor és a kép megjelenítéséért felelős chip-ek is elérhették. A processzor dolgozhatott közvetlenül a képernyőre, a grafikus gyorsító pedig nem csak képadatokon tudott a egyszerű műveleteket végezni a processzornál gyorsabban. A fast RAM-ot csak a processzor érte el, és mivel ennek a memóriának a működését nem lassította a jópár DMA, a program itt gyorsabban futott.

Az Amiga 500 alapból 512 Kbyte chip RAM-mal van felszerelve, ez már alapból kisebb volt, mint a PC-k sokáig fennálló 640 Kbyte-os korlátja, de az igazi hiba az volt, hogy a gépben nem volt fast RAM, így az architektúra fent vázolt előnye nem lett kihasználva.

Az Amiga 500-hoz készült egy gyári 512 Kbyte-os memóriabővítő, amely a fast RAM címtartományban jelent meg, és a rendszer fast RAM-ként is kezelte, azonban valójában chip RAM volt, a képernyőmegjelenítő chipek el is érték egy másik címtartományon. Ugye, ez a felállás a chip és a fast RAM rossz tulajdonságait ötvözi: lassú, és nem is lehet képadat tárolására használni.

Commodore Amiga 1200

Az Amiga 1200 már 2 Mbyte chip RAM-mal érkezett, erre szükség is volt a nagyobb felbontású képek megjelenítéséhez, de fast RAM ebben sem volt. Következménye, hátrányok: mint fent.

PalmOS 5 heap

Az első ARM processzoros PalmOS PDA a Tungsten T volt, ezen a programok számára kb. 800 Kbyte heap áll rendelkezésre. Később kijöttek nagyobb heap mérettel rendelkező gépek (T|E: 2 Mbyte, T|E2: 6 Mbyte, T|C: 12 Mbyte, T3: 11 Mbyte), de mivel a T a gépcsalád első tagja, fontos volt, hogy az összes OS5-re írt program fusson rajta, nem is szólva arról, hogy bőven akadtak még kis heap méretű gépek (T2: 800 Kbyte, Zire: 121 Kbyte, Zire21: 512 Kbyte, Zire31: 1 Mbyte, Zire71: 1 Mbyte).

A heap méretek nem publikusak, én most mindenféle régi Palm fejlesztői fórumokból vadásztam össze őket, így az, hogy egy applikáció vagy játék fut-e egy adott gépen, a felhasználó számára előre nem tudható, nem lehet egyértelműen megfogalmazni a rendszerkövetelményeket.

Valamelyest enyhített a helyzeten, hogy megjelentek hack-ok, amelyek átcsoportosítottak memóriát máshonnan, így például a Tungsten T heap méretét fel lehetett ügyeskedni 1.8 Mbyte-ra, ami azért mégis több mint 800 Kbyte.

Palm gépek WiFi nélkül

A Palm sokáig ellenállt annak, hogy WiFi-t tegyen a gépeibe. Ha jól emlékszem, a T|C és a T|X gépeken kívül talán nem is volt gyárilag WiFi-vel felszerelt gép. Az WiFi annyira hiányzott, hogy Treo650-hez 3rd party WiFi sled is megjelent, ebbe úgy kell beletenni a készüléket, mint valami dokkolóba, persze jó bumszli lett tőle.

Mi lett volna, ha

Ha a Commodore az Amiga1200 önköltségének megszaladását bevállalta volna, és belerak 4 Mbyte fast RAM-ot a gépbe, akkor megkockáztatom, akár a vállalati felhasználók közt is, de a grafikusok között mindenképpen jobban elterjedt volna az Amiga. (Itt jegyzem meg érdekességképpen, hogy köszönhetően az azonos processzornak, Amigára olyan Mac-emulátor volt, ami jobb volt, mint egy eredeti Mac: egyrészt az AmigaOS alatt, annak egyik screen-jén futott, másrészt ellentétben az akkori Mac OS-sel, rendes multitaskos volt.)

Ha a Palm gépek mindegyikében lett volna elég heap, hogy egy böngésző boldogabban fusson rajtuk, és lett volna több WiFi-s modell, hogy minél többen tudják használni is, vagy legalább hivatalos alternatív megoldásokkal előállt volna a cég (Treo650-nel bluetooth-on kapcsolódtam rá a notebookomon keresztük a netre), akkor nem lett volna akkora forradalom az iPhone.

Persze azt, hogy mi lett volna, senki nem tudhatja, az viszont látszik, hogy a terméktervezési hibák nem maradnek büntetlenül.

Címkék: PalmOS Amiga

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://falhozvagom.blog.hu/api/trackback/id/tr66682821

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nprobe 2015.02.09. 23:50:46

Ó, a régi Amiga partik otthon nálatok!
toucharcade.com/wp-content/uploads/2010/10/Fumes_Screenshot_iPad_2010_09_27_03.png
Meg a öcséd "Close Windows" bekiabálása - ami után gyorsan menekült...
Kitalálod ki vagyok?

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2015.02.10. 10:12:41

Azt nem tudom, te ki vagy, de én nem vagyok Ave.

Vizibolha 2016.09.27. 22:09:40

Az A500 fele pseudo-fast az erdekes betegseg volt az OCS gepeken. Noha az A500 minimalis video dma terhelese miatt nem sokat dobott volna a fastram a gep sebessegen, sot, A1200on sem (oke, nem 1280x512 interlace 8bitrol beszelek), utobbinal inkabb a fajdalom a tulzott kompatibilitas megtartas volt a fejlesztok reszerol. Pl.: a low/hi nibbles paletta valami orulet volt, es siman volt 10 valos kepernyosor egy 256 szinu paletta felprogramozasa.
Fura, hogy a kesobbi ppc kartyaknal is megmaradt ez a kozos ram tema, es a context switchek elegge agyonvaghattak volna a sebesseget, de azert ezt nem volt nagy kaland ezt rendesen lekodolni. Sniff, azert hianyzik, mint ahogy a regi palmok is, amelyek meg dragonball procisok voltak. Utobbi mondjuk elegge atari-tos/macos hulyesegre hajazott a trap-os rendszerhivasokkal (azert az amigaos regiszter alapu rendszerhivasait nehez uberelni egyszerusegben), de cserebe a regi palmos is nagyon kultur volt belul.
süti beállítások módosítása