HTML

falhoz vágom

Egy máig is harcoló német alakulatot elhagyva csatlakoztam a Szovjetunió dicsőséges Vörös Hadseregéhez, azaz fiókba került a Palm Pré okostelefonom, mert hozzájutottam egy olcsó androidos készülékhez. Ez az élmény annyira erőteljes, hogy háborgó érzelmeimet rövid, de emellett szakmai korrektségre is törekvő írások formájában próbálom levezetni, melyek végén konklúzióként gyakorta jelenik meg a blog címével összecsengő tiszta rím.

Kövess Twitteren: @ern0plus4
Amerikai Apple szekció: @ottoolah

 
Tágítani akarod a látókörödet, és nem csak a mobil eszközökön akarsz mérgelődni? Akkor neked a TechZilla blog kell.

Soha ne mondd, hogy soha, mindig van lejjeb és lejjebb! Amikor Magyarországon a rendőrség foglalja le külföldi támogatást élvező civil szervezetek gépparkját, vagy viszi el a kormányellenes tüntetésen megjelent diák laptopját, akkor ideje az efféle helyzetekre felkészülni azoknak, akik bármely módon szembe kerültek a hatalommal, akár csak a legenyhébb formában is, például megjelentek egy kormányellenes tüntetésen.

Ebben a rövid kis útmutatóban arra a szituációra keressük a megoldást, amikor valamely számítógépünk (asztali gép, laptop, külső tároló avagy NAS, tablet vagy mobiltelefon) huzamosabb ideig - napokig, hetekig - a rendőrség kezébe kerül.

Védelem titkos adatok kiszivárgása ellen

Az egyetlen biztonságos megoldás az, ha nincs olyan adatod, ami más kezébe kerülve gondot okozhatna neked.

Most tegyük fel, hogy kialakítasz egy rendszert, kulcsok, titkosított tárolók, meg minden, ami kell. Ha 100%-os biztonságú is a rendszer, akkor is csak 20%-os a védelem, mert az incidensek 80%-a emberi hiba miatt történik.

Engedd el. Amatőrként meg semmiképp ne vágj bele.

Na jó, egyet megtehetsz: ha elvitték az egyik gépedet, egy másikon (mobiltelefonon pl.) minden internetes szolgáltatásodhoz (banki rendszered, PayPal, Google, Dropbox, Facebook, Disqus stb.) változtasd meg azonnal a jelszódat!

Védelem fontos adatok elvesztése ellen

Fontos adatok alatt értjük azokat file-okat, amiket magunk készítettünk, így elvesztésük esetén nem tudnánk máshonnan beszerezni. Különös figyelemmel kell lenni azokra a file-okra, amelyek a hatalom számára kompromittálóak, már csak azért is, mert egyrészt az ilyen anyagoknak a megszerzése, elkészítése valószínűleg sok energiába került, másrészt ha sejtik, hogy ilyen file-okat találhatnak nálad, akkor megpróbálják majd felkutatni és megsemmisíteni azokat.

A megoldás egyszerű: rendszeres biztonsági mentés. Ez mindközönségesen annyiból áll, hogy a file-jaidat időről időre másold le külső adathordozókra, és ezeket tárold biztonságos helyen. Lássuk, hogyan.

A biztonsági mentések rendszeressége egyszerű képlet: minél sűrűbben, annál jobb. Hacsak nem termelsz naponta fontos dokumentumokat, a heti periódust érdemes megcélozni, a mentési procedúrát célszerű beilleszteni a heti rutinba (pl. minden vasárnap este, amíg a párod fürdik). Sose hagyj ki mentést, ösztönözd megad azzal, hogy a rendszeres mentés különbözteti meg az öntudatos, felelős, megbízható profit a lébecoló amatőr hippiktől!

A file-ok lemásolása automatizálható, de kézzel sem nagy kaland, utóbbi megkönnyítése érdekében célszerű az összes mentendő file-odat egyetlen könyvtárban tartani, és akkor egy mozdulattal megvagy. Ha több gépet használsz, járd végig őket ugyanazzal az adathordozóval. Ne feledd a NAS-odon lévő file-okat is menteni, illetve a mentendő file-ok közé letölteni a cloud szolgáltatódról (pl. Google Drive) az ott tárolt file-jaidat, hogy azokról is ugyanúgy készüljön mentés!

Külső adathordozó alatt praktikusan USB-re csatlakoztatható eszközöket értünk, a legolcsóbb az ún. USB kulcs, a leghelytakarékosabb a micro SD kártya, de ez még az SD kártyolvasóval együtt is hasonlóan olcsó. A leggyorsabb egy külső HDD, viszont ezt óvatosan kell kezelni, mert mozgó alkatrész van benne, vagy SSD, ami viszont manapság még meglehetősen drága. Az adathordozó kapacitását a mentendő file-ok összesített méretéhez válaszd meg, de persze nem baj, ha minél nagyobb. 128 Gbyte-os USB drive-ot már kb. 12 eFt-ért lehet kapni, ne agyald túl a dolgot, ennyi valószínűleg elég lesz, ha nem, vedd kettesével őket.

Több adathordozó kell, mert egy mentés nem mentés. Az adathordozókat rotáld, azaz mindig a legrégebbi mentést csapd felül az aktuálissal. Ha hempereg otthon régebbi, kisebb 1-2 GByte-os SD kártya, azt is be lehet fogni, a legfontosabb dokumentumokat már keletkezéskor ki lehet menteni rá, de a heti rendszerbe is bevehetők. Minél több adathordozót vonsz be, annál nagyobb a biztonság.

A mentést tartalmazó adathordozók tárolására az a szabály, hogy a mentett géppel ne legyenek egy szobában, de méginkább egy házban sem. A laptoptáska egyenesen tiltott hely! Egy SD, de főleg micro SD kártya elfér bárhol, forróbb helyzet esetén a hatóság elől is hatékonyan el lehet rejteni. Ne nyeld le, inkább ragaszd rágógumival a munkahelyi asztalod aljára, ha már mindenképp gusztustalankodni akarsz.

Nem nyújt sok plusz védelmet, de kényelemesebbé teheti az életedet, ha minden adatodat az otthoni NAS-odon tárolod, és csak azokat a file-okat másolod le a laptopodra, amire a lakásodtól távol is szükséged van. Ez arra is jó, hogy nem vagy egy géphez kötve, ha egy családtag lenyúlja a laptopodat, egy másik gépen ugyanúgy dolgozhatsz. Ha ehhez hozzászoksz, a laptopod esetleges hiánya sem fog gondot okozni.

(Nem vagyok biztonsági szakember, kommentben szívesen fogadom a javításokat, kiegészítéseket.)

Címkék: backup adatbiztonság

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://falhozvagom.blog.hu/api/trackback/id/tr7713883892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása