HTML

falhoz vágom

Egy máig is harcoló német alakulatot elhagyva csatlakoztam a Szovjetunió dicsőséges Vörös Hadseregéhez, azaz fiókba került a Palm Pré okostelefonom, mert hozzájutottam egy olcsó androidos készülékhez. Ez az élmény annyira erőteljes, hogy háborgó érzelmeimet rövid, de emellett szakmai korrektségre is törekvő írások formájában próbálom levezetni, melyek végén konklúzióként gyakorta jelenik meg a blog címével összecsengő tiszta rím.

Kövess Twitteren: @ern0plus4
Amerikai Apple szekció: @ottoolah

 
Tágítani akarod a látókörödet, és nem csak a mobil eszközökön akarsz mérgelődni? Akkor neked a TechZilla blog kell.

Android Market Szerintem az iPhone generációs okostelefonok sikerének legfőbb összetevője a gomnyomásra installálódó 1-2 dolláros appok. Ugyan a Palm még 2007-ben is képes volt olyan készülékkel kirukkolni, amelyikben nem volt WiFi (egyébként a Palm bénázása külön blogot meg tudna tölteni), de technikailag nem számított nagy újításnak. Ezért meglepő, hogy nem volt senki a gáton, aki ezt egy másik platformon (pl. WinMo) meglépte volna. Talán pont azért, mivel nem technikai, hanem marketing találmányról van szó, és a marketinges fejekben, hát, kicsit lassabban forognak a kerekek. Az Apple-nél viszont vannak használható marketingesek (bizonyíték: pl. sorbanállás az Apple boltok előtt), és nemcsak közelebb hozták a terméket a fogyasztóhoz (egy gombnyomás), hanem meglépték azt is, amitől minden marketing könyv óva int: drasztikusan csökkentették az árakat.

Amikor elindult az iPhone AppStore, ezek az alacsony árak annyira felzaklattak, hogy direkt megnéztem egy sláger appot, a Bejeweled 2 játékot, mire mennyibe kerül: WinMo-ra $24, Blackberryre $25, PalmOS-re $25, iPhone-ra $2. Mi lesz ebből? Megszűnik a warezolás! Nem fog senki crackek meg serialok után keresgélni két dollár megspórolásáért!

Borzas PetiTermészetesen az 1-2 dolláros appokból óriási siker lett, ma a legerősebb érv egy platform mellett az elérhető appok száma, ami egy bizonyos szám fölött már érdektelen (iOS vs. Android), viszont egy bizonyos mennyiség alatt deal breaker (pl. webOS vs. Android). Szó se róla, a webOS után lubickolok az Android Marketben, főleg, hogy nagyjából mindennek van free lite verziója. Úgy érzem magam, mint a világ leggazdagabb verebe a búzakupac tetején!

Ha már itt tartunk, adjunk egyet a másként komputerezőknek is. Nem is olyan rég fennakadtam egy Steve Jobs életrajzi könyvéből származó idézeten:

Steve Jobs nem akart AppStore-t. Az első iPhone kiadásakor kifejezetten ellene volt annak, hogy a felhasználók külsős programozók alkalmazásaival tegyék egyedivé a készülékeket, az üzlet csak egy válasz volt az egyre terjedő jailbreakelésre.

forrás: apple.blog.hu

Na, gyerekek, lássátok szemeitekkel, a tutit nem Steve Jobs találta ki, a nagy látnok, a forradalmi újító, hanem valaki más, így most nem tudom, kinek a nevét kell imába foglalni. Ezért bizony pontlevonás jár az öregnek, bár maradt még épp elég.

Címkék: Steve Jobs Android iPhone Market PalmOS WinMo Blackberry

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://falhozvagom.blog.hu/api/trackback/id/tr893516661

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eFi · http://fns.csokolade.hu 2012.01.04. 11:19:32

Az igazi kánaán az lenne, ha egyszer ugyanide eljutna a film/zenepiac globálisan - lásd Spotify, Nextflix, Hulu, etc. Ha _felfognák már végre_, hogy nem SOPA kell az endusernek, hanem mindenhonnan elérhető, olcsó kontent, akkor a warez leech sávszél zabálása helyett teret kapna a streaming és a végén a kontent tulaj is örülne meg az enduser is.

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2012.01.04. 11:22:15

Majd az Apple megoldja ezt is, most talán a pénzük is megvan rá, bár azért még a helyükben is meggondolnám, beleharapok-e a Sony méretű kutyák seggébe.

tfe 2012.01.04. 13:27:36

Sony market cap: 18mrd usd
Apple market cap: 382mrd usd.

Az apple-nek van annyi kp-je (cirka 70mrd usd) hogy a sony-t megvegye anelkul hogy kulonosebben aggodia kellene a jovo miatt. Nyilvan nem fogja de remelem odabasznak nekik a media piacon meg a tobbi kiadonak is... Szep lenne mar latni :)

Amugy ha jol emlekszem az elso app store meg cydia elott volt, debian package rendszert hasznalt es nagyon fasza volt. Meg eredeti iphone-on nagy kedvencem volt.
süti beállítások módosítása