HTML

falhoz vágom

Egy máig is harcoló német alakulatot elhagyva csatlakoztam a Szovjetunió dicsőséges Vörös Hadseregéhez, azaz fiókba került a Palm Pré okostelefonom, mert hozzájutottam egy olcsó androidos készülékhez. Ez az élmény annyira erőteljes, hogy háborgó érzelmeimet rövid, de emellett szakmai korrektségre is törekvő írások formájában próbálom levezetni, melyek végén konklúzióként gyakorta jelenik meg a blog címével összecsengő tiszta rím.

Kövess Twitteren: @ern0plus4
Amerikai Apple szekció: @ottoolah

 
Tágítani akarod a látókörödet, és nem csak a mobil eszközökön akarsz mérgelődni? Akkor neked a TechZilla blog kell.

Egy okostelefonnál, de desktop operációs rendszereknél is az első, amivel a felhasználó találkozik, az a launcher. A launcher feladata egyszerű: elindítani a felinstallált appokat (régies kifejezéssel: programokat), valamint átváltani a már futó programokra.

Sokféle launchert láttam, és nagyjából mind jól teljesített. Ha lesz egy kis időm, megpróbálom valami okos táblázatba foglalni az általam ismertek jellemzőit, hátha kisül belőle valami nagy tanulság, de most csak az Androidét fogom fikázni.

Mert eddig ez a legrosszabb. Sikerült az egyszerűséget a körülményességgel vegyíteni, valamint felesleges korlátokat felállítani. (Itt is.)

A widgetek miatt muszáj külön home screennek lennie, ahová kézzel kell kipakolni az appok ikonjait. Ezzel nincs gond, csak azzal, hogy ez a kipakolás rémesen körülményes. Ahhoz, hogy hogy kikerüljön a nyitó oldalak valamelyikére, minden ikont egyenként kell megkeresni egy olyan listából, ahol az összes szerepel, ami ismerve a Market bőségét, meglehetősen sok elemű lehet. Ha az ikon már kint van, akkor elméletileg át lehetne húzni egy szomszédos screenre, de ez a művelet egyszerűen kínszenvedés; ha valaki képes arra, hogy tíz másodpercen belül képes átszuszakoljon egyik home screenről a másikra egy ikont, kérem, filmezze le, és ossza meg mindannyiunk okulására, hadd tanuljuk meg a technikát!

Ellenben az alsó dockból rendszeresen sikerül kirántanom az ikonokat a home screenre, szerencsére visszafelé is ugyanolyan sima az út, kivéve, amikor az 5 ikon helyett misztikus módon 1 vagy 3 jelenik meg hirtelen, ekkor a home app gyors kilövése segít, szerencsére ez a back gomb sokáig nyomásával könnyedén kivitelezhető.

Lehet, hogy csak az ADW Launcher, lehet, hogy a stock launcher is tudja azt, hogy az appokat katalógusokba lehet sorolni, egy appot akár többe is. Ezt a launcherben az ikonon történő hosszan nyomásra felugró context menüből lehet elérni, na persze ezt is csak egyenként lehet végezni. Ennél is nagyobb hiba az, hogy a kategóriák között lapozgatva az "All" megjelenik, de az "Uncategorized" nem, ami akkor hiányzik igazán, ha minden appot eminens módon be akarunk kategorizálni. Így aztán nem is akarunk.

A már futó programokra történő váltás viszonylag jól megoldott, a home gomb hosszan nyomására felugrik az utolsó 8 (vagy amennyit beállítunk) app ikonja, ahol rábökéssel választhatunk. Ez annak ellenére megfelelő, hogy a 8 utoljára használt app nem azonos az éppen futó appokkal.

A a lockscreen-home-launcher a telefon legfontosabb applikációja. Nem véletlen, hogy pl. a HTC is sajáttal rukkolt elő (Sense), de még a custom ROM-ok is próbálják orvosolni a problémát. Legközelebb, hacsak be nem csúszik valami kis izgi app, amit mindenképp azonnal meg kell énekelni, folytatjuk a Launcher témát, persze csak ha még egyben lesz a készülékem.

Címkék: android app launcher

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://falhozvagom.blog.hu/api/trackback/id/tr794103952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

EdBoyWW · http://twitter.com/edboyww 2012.02.14. 11:44:01

Ahogy tudom, a launcherek közül magasan a MIUI-é a legjobb, mert az nem szarozik App Drawerrel.

Az Időmilliomos Apuka · http://apuka.qqriq.com 2012.02.14. 23:53:52

"átszuszakol"!?
Új szót tanultam, próbálom majd magam is használni, egyelőre még nem tudom mondatba foglalni! :)

shagy · http://www.konyvkoto.com 2012.02.15. 09:06:35

miui... na de az nincs blade-re tudtommal, pedig de jó lenne...
várjuk a táblázatot! :D

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2012.02.15. 09:30:19

Már majdnem 30 éves voltam, amikor az "okafogyott" kifejezéssel találkoztam.
süti beállítások módosítása