HTML

falhoz vágom

Egy máig is harcoló német alakulatot elhagyva csatlakoztam a Szovjetunió dicsőséges Vörös Hadseregéhez, azaz fiókba került a Palm Pré okostelefonom, mert hozzájutottam egy olcsó androidos készülékhez. Ez az élmény annyira erőteljes, hogy háborgó érzelmeimet rövid, de emellett szakmai korrektségre is törekvő írások formájában próbálom levezetni, melyek végén konklúzióként gyakorta jelenik meg a blog címével összecsengő tiszta rím.

Kövess Twitteren: @ern0plus4
Amerikai Apple szekció: @ottoolah

 
Tágítani akarod a látókörödet, és nem csak a mobil eszközökön akarsz mérgelődni? Akkor neked a TechZilla blog kell.

Symbian Series60-ra volt egy stuff, amivel időzítetten lehetett a profilokat kapcsolgatni, emlékszem, micsoda boldogág öntött el, amikor rátaláltam, belőttem frankón az életvitelemhez, szombat-vasárnap 10:00-ig silent.

Az androidos Tasker hasonló műfaj, csak háromszáz nagyságrenddel több dimenziót ad. Egyrészt lehet profilokat definiálni. Másrészt megadható, hogy bizonyos feltételekre (időpont, WiFi hálózat közelsége, motion sensor input, változók értéke stb.) bizonyos feladatokat hajtson végre (GPS-Wifi-Bt kapcsolgatás, program indítás, wallpaper csere, változónak értékadás). A feltételek között minden szerepel, amit a telefonon el lehet érni, és mindent végre is lehet hajtani, de ha a minden nem elég, akkor még saját változókat, tömböket lehet felvenni, hogy ezekkel kusztom státuszokat kombináljunk össze, és azok alapján vezérelgessük a telefont.

De ez még nem minden. Lehet scene-eket definiálni, amik tulajdonképpen panelek, fel lehet rájuk rakni buttonokat, input fieldeket, amik elindíthatnak akciókat, akár a beadott értékekkel felparaméterezve. Ezeket a scene-eket lehet bizonyos feltételekre megjeleníteni, elrejteni, tartalmukat cserélni. Csak tegnap kezdtem vele játszani, még nem vagyok biztos, hogy minden feature-t felfedeztem, de le vagyok nyűgözve.

Ami miatt a Tasker számomra érdekes, az a modellje. Ha egy program (legyen az desktop alkalmazás vagy website engine) túllép egy bonyolultsági fokon, a konfigurálási módjának a megválasztása nem triviális probléma. Ott kezdődik a tánc, amikor a felhasználók felvehetnek feltételeket. Az, hogy a konfigurációban mindent le lehessen írni, a könnyebb része a feladatnak, a nehezebb az, hogy mindezek ráadásul úgy legyenek elrendezve, hogy a felhasználó könnyen megértse, és könnyedén tudja használni. Szinte minden programozó találkozott már az első hallásra egyszerűnek tűnő problémával: ismétlődő időpont megadása (pl. ébreszőóra). Milyen modell fedi le azt a példát, hogy minden hétfőn és szerdán úszás van, hétfőn 18:00-kor, szerdán 18:30-kor? Vagy azt, hogy minden reggel kapcsolja ki a silent profilt, de hétköznap 8-kor, hétvégén csak 10-kor?

Comingoutolok, én a Zen of Palm híve és hirdetője vagyok (a könyvből vett példával: a kedves felhasználó, ha az időpont beállító panelen nem tud minden naphoz külön időpontot megadni, majd felvesz két bejegyzést, egyet a hétfői úszáshoz 18:00-as kezdettel, és egy másikat  a szerdai 18:30-ashoz; így nem kell kínozni kombinált időkiválasztó használatával a felhasználót illetve megírásával a programozót), de a Tasker modelljére azt mondom, talán még a normál felhasználó számára is érthető.

Mindenesetre érdemes kipróbálni, lehet belőle tanulni bőven.

Címkék: app Android Tasker Zen of Palm

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://falhozvagom.blog.hu/api/trackback/id/tr343533341

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása