HTML

falhoz vágom

Egy máig is harcoló német alakulatot elhagyva csatlakoztam a Szovjetunió dicsőséges Vörös Hadseregéhez, azaz fiókba került a Palm Pré okostelefonom, mert hozzájutottam egy olcsó androidos készülékhez. Ez az élmény annyira erőteljes, hogy háborgó érzelmeimet rövid, de emellett szakmai korrektségre is törekvő írások formájában próbálom levezetni, melyek végén konklúzióként gyakorta jelenik meg a blog címével összecsengő tiszta rím.

Kövess Twitteren: @ern0plus4
Amerikai Apple szekció: @ottoolah

 
Tágítani akarod a látókörödet, és nem csak a mobil eszközökön akarsz mérgelődni? Akkor neked a TechZilla blog kell.

Nagyon megható az a videó az utcai automatáról, ami az olcsó póló kiadása előtt megmutatja, mitől is olyan nyomott az ár: gyerekek készítik napi 10-12 órában, két marék borsóért. Szintén jelentős költségcsökkentő tényező, hogy ezek a gyárak a környezetvédelemre is magasról szarnak, gondolom, egy másik videón a dzsuvás folyóban fulladozó vizimadár szerepelt, de az A/B teszt a kamerába szomorúan néző gyerekmunkást hozta ki győztesnek.

Az olcsó kínai termékeket bojkottáló öntudatos vásárló körülbelül annyira félre van tájolva, mint a térítő vegetáriánus (vega, vegán, vege, vegg, vivi), aki bőr karkötőben feszít. Köztudott, hogy a márkás termékeket is ugyanúgy gyerekek varrják a szmogos városokban, gyakran ugyanazok, ugyanott, csak más címkét applikálnak bele, és persze tízszer annyi profitja lesz rajta az amerikai, európai megrendelőnek.

A mélyen demokratikus Dél-Korea ipara talán környezetbarátabb, és valószínűleg tízéves gyerekeket se foglalkoztatnak, de ők is találnak megoldást a költségek alacsonyan tartására, és arról most nem nyitunk vitát, mennyire gázos egy diktatúrával bármilyen szinten lepaktálni. Nagyon.

Reméljük, egyszer győz a világforradalom (persze nem az, amelyik Kínában, hanem valami igazi), no de ennyi derpegés után lássuk a tartalmat: mire számíthatunk manapság a kínaiaktól MTK processzoros tablet műfajban?

dobozok.jpg

Ahogy már máskor is, a kevés adatból messzemenő következtetések levonása technikával élünk, ami egyébként közelebb áll az általános felhasználói élményhez, mint a professzionális terméktesztek, mivel az átlag kütyüvásárló sem próbál végig alaposan minden létező típust, hanem mindössze 1-2 eszköz használata alapján tudja leszűrni tapasztalatait.

Cube Talk7x U51GT-C8

Ez a jelenlegi telefonom, némely paramétereit a nevéből is ki lehet silabizálgatni: 7 colos 1024x600-as a képernyője, MTK8312 jelű 8 magos processzor hajtja, 1 Gbyte RAM és kb. 6 Gbyte háttértár van belepakolva, egyebek: GPS, rádió. Az ára száz dollár volt, akárcsak az előzőnek.

A kínai tabletgyártók az elmúlt negyed században nagyjából fél tucat formatervvel próbálkoztak, nem meglepő, hogy két kollégámnak is az enyémével egybevágó gépe van. A mellékelt ábrán azt is megfigyelhetjük, hogy a névadási procedúra során sem szabadult el az újdonságra való mindenáron törekvés zabolátlan szelleme.cube-wayteq.jpg

Az előző, MTK6572-es telefonomhoz képest történt jópár előrelépés, a legfontosabb az 1 Gbyte RAM. A processzormagok számának növekedése természetesen érezhető, bár a Micro CPU Monitort nézegetve úgy tűnik, 4 és 8 magos rendszer között nem volna látványos különbség, a tippem az, hogy több mag kevésbé kihasználva kevesebbet fogyaszthat, illetve kevésbé melegedhet, mint több mag kihúzva. Mindenesetre a processzor bírja a tempót, az animgifekkel telepakolt weboldalak sem okoznak gondot.

A háttértár viszont kevés, így a Link2SD használata és a rootolás nem maradhatott el. A jópár térítésmentesen igénybevehető instant internetes megoldás egyike működött, persze gyanút fogtam, hogy nincs ingyen ebéd, és az antivírus be is jelzett, hogy a root app az egy malware, de ha már rootolva van a készülék, akkor (egy kevéske bénázás után) nem volt nehéz lecserélni a rooting megoldást. Az appokat SD-kártyára átrakva viszont drasztikus teljesítmény-csökkenés volt tapasztalható, teljesen megértem azokat a gyártókat, akik úgymond kihagyják az SD-kártyát a rendszerükből. Furfangos módon jártam el, a gyakran használt appokat meghagytam a gyorsabb belső tárterületen, azaz az internal storage-en és app2sd módszerrel "belső SD kártya" partícióra téve, az OSMAnd térképeket szintén átraktam az SD-kártya első partíciójára, és ha volna még egy félmondatra hely, akkor még tegyük hozzá: ugyanott rendszergazdát keresek telefonomhoz.

Ami az MTK6572-höz képest nagyot javult, az a GPS: nagyon gyorsan fel bír állni a legtöbb esetben. Ugyanígy jelentőset lépett előre - mondjuk, volt honnan - a kamerák minősége, a "szégyenteljes fos" helyett már csak "meglehetősen szar" lett; a tavaszi forróságot a hűs habokban átvészelő Brúnóról készült képnél jobbat nemigen lehet elvárni, de instagramozásra ez is megfelel.

kuty.jpg

Egy módszerrel sikerült kisebb csodát kihozni a gépből: felcsiptethető makró lencsével egészen korrekt felvételeket lehet készíteni, mondjuk egy RJ45 csatlakozóról:

rj45.jpg

Ez pedig egy hasonló méretű, azaz kb. fél cm-es csiga:

csiguci.jpg

A készülék kapott proximity szenzort, így nem nyomjuk ki a hívást a fülünkkel, viszont a mikrofon nyílását alaposan elszúrták: annyira kicsi, hogy a hangminőség rovására megy, már tervezgetem, hogy szétkapom a gép házát, és reszeléses lyuktágítás módszerrel moddolom meg az akusztikát.

Cube U25GT-C4W

Feleségemnek megtetszett a műfaj, és ő is elkezdett a tablet műfajra vágyni, de szigorúan kikötötte, hogy csakis olcsó gép jöhet szóba. Mivel GPS és telefon neki nem kell, ez a kikötés könnyen teljesíthető, 65 dollárért beszereztünk egy nagyon hasonló gépet.

cubeslgogans.jpg

Ebben a tabletben MTK8127 processzor van, ami csak négymagos, GPS és GSM nincs, és csak egy kamerát hagytak meg a fontosabbik oldalon, szelfik készítéshez. Pluszban van HDMI kivezetése, és a belső tár 8 Gbyte-os. Minden más paraméter, a ház, de talán még alkatrész is megegyezik a nagyobb testvérrel, ezt mi sem tükrözi szebben, mint a szlogenek hasonlósága.

Conclusio

Összegzésképpen annyit elmondhatunk, hogy ha négy- vagy többmagos, 1 Gbyte vagy nagyobb memóriával és 8 Gbyte vagy több háttértárral rendelkező MTK processzoros tabletet vásárolunk, a hardware miatt nemigen lesz okunk a falhoz vágására.

 

Címkék: százdolláros link2sd Android Mediatek

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://falhozvagom.blog.hu/api/trackback/id/tr87408600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gerilgfx 2015.05.12. 00:15:13

nem tetszik.

az még csak hagyján, hogy elég fos képeket csinál, de a RAM-ja is rohadt kevés, gagyi a kijelző felbontása ekkora mérethez, usb-ből gondolom max 1 db van rajta, bármiféle videókimenetnek a nyomát sem látom, és a linuxot sem hiszem, hogy SD kártyáról be tudná bootolni.

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2015.05.12. 13:59:19

Nem tudom, nekem 1 GByte tökre elég. A bruttó rendszer elvisz 400 MByte-ot, simán marad mindig 500 Mbyte. Persze 2 Gbyte több lenne, de $100-ért mit akarunk!

Az lenne a szép, ha az Android egy normális Linux lenne, de nem az, lásd falhozvagom.blog.hu/2015/04/20/a_unix_megtagadasa

Persze a BusyBox felkúszott rá, meg egy SSH kliens, de mindennapi Linuxként nem akarom használni, azért egy ilyen tablet még azért minden tekintetben elmarad egy desktop géptől (ha eggyel nagyobb lenne, akkor is). Ezért aztán nem is hiányzik az OTG (van, de az egyben a táp csatlakozó is) vagy a HDMI (nincs, csak a 4-magoson). Mondjuk én speciel tudom így is használni a pet projektemhez, de ez az én bajom.

Igen, szép lenne, ha az állomáshelyeiden csak keyboard+mouse+monitor lenne, meg egy dokkoló, amibe belepattintod a személyes gépedet. De egyelőre jobban megéri egy-két desktopot tartani, és attól tartok, mire ezek a kis kütyük mind hw, mind sw tekintetében elérnek oda, hogy alkalamasak lesznek, addigra lehet, hogy már annyira benne leszünk a cloudban, hogy mindegy is lesz, melyik géphez ülsz oda.

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2015.05.12. 14:00:03

SSH server ment fel rá, na.

Gerilgfx 2015.05.13. 13:30:46

@ern0: én egy sony xperia mini pro-val tolom már néhány hónapja, ez apróhirdetéses oldalakon egy 10-15k-ért elérhető telefon. van rajta beépített billentyűzet, 512 mega ram, igaz, jó régi telefon már, tehát csak egy magos proci, viszonylag kicsi tárhely (32 gigás sd kártyát raktam bele, ami azért kompenzálja ezt a dolgot). linux bootolása megoldható, viszont rootolni kéne hozzá, amit nem akarok, és egy ilyen egymagoson eléggé lassúcska lenne.

tehát hogyha ennél minőségileg előbbrevalóbb konstrukciót akarok használni, akkor számomra követelmény mindenképpen az a néhány pont, amit leírtam. én desktop x86 gépet a jövőben már nem igazán szeretnék használni, mert igazából felesleges, ezért egy olyan telefont , netbookot, vagy esetleg tabletet szeretnék, ami be tudja tölteni egy desktop számítógép, vagy más formátumú x86 készülék szerepét nálam.

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2015.05.13. 13:48:02

Na, egy év múlva visszatérünk a témára, szerintem kb. annyi kell neki. Addigra reményeim szerint lesz 2 Gbyte és HDMI minden telefonon.
süti beállítások módosítása