HTML

falhoz vágom

Egy máig is harcoló német alakulatot elhagyva csatlakoztam a Szovjetunió dicsőséges Vörös Hadseregéhez, azaz fiókba került a Palm Pré okostelefonom, mert hozzájutottam egy olcsó androidos készülékhez. Ez az élmény annyira erőteljes, hogy háborgó érzelmeimet rövid, de emellett szakmai korrektségre is törekvő írások formájában próbálom levezetni, melyek végén konklúzióként gyakorta jelenik meg a blog címével összecsengő tiszta rím.

Kövess Twitteren: @ern0plus4
Amerikai Apple szekció: @ottoolah

 
Tágítani akarod a látókörödet, és nem csak a mobil eszközökön akarsz mérgelődni? Akkor neked a TechZilla blog kell.

A kilencvenes évek közepén pár kollégámmal úgy gondoltuk, hogy Bill Gates tévedett, és nem a software írásból, hanem a hardware kereskedelemből lehet igazán meggazdagodni. Miután túljutottunk a legnehezebb feladatokon (cégnév választás és logo tervezés), nekiálltunk üzlethelyiséget keresni, végül a belváros kissé kieső részén nyitottuk meg Győr századik komputerboltját. A helyiség bérbeadója egy könyvelő cég tulajdonosa volt, középkorú "sztorizós nagybácsi" stílusú úr, felettünk volt az irodája, ahol 5-6 könyvelő dolgozott. Amint leszerződtünk, mondta, hogy barterezzünk egyet, itt van neki ez a server, ami állítólag lassú, cseréljük le. Oké, mondtuk, hozzuk az új gépet, csak előtte csináljanak egy friss backupot. Ilyet ők nem szoktak csinálni, nem hallott róla. Csodálkozó arcunk láttán még csak értetlenkedett, de amikor megkérdeztük tőle, mi történne, ha valaki véletlenül most felrúgná a servert, és a 150 partnerének a könyvelési adatai eltűnnének róla, akkor nagyon megijedt, azonnal felhívta a programozóját, aki kisvártatva meg is érkezett, és bevallotta, hogy tényleg nincs semmiféle backup. Szerencséjük volt, hogy velünk találkoztak, mert megcsináltuk nekik rendesen, happy end.

Másik esetem is hasonló. Történt, hogy a kilencvenes évek végén megnyertem egy textilgyár informatikai vezetői posztját. Szűz hóba taposott a csizmám, addig nem volt dedikált informatikus a cégnél, a termelésirányító néha egy főiskolást foglalkoztatott, a szövöde vezető meg saját maga írogatott programokat. Első napomon tiszteletemet tettem ezen két kollégánál, megmutogatták, milyen programokat használnak, majd megtekintettük a servert is. Backup, az nem volt. Ekkor belebújtam a kabátomba, elszaladtam a legközelebbi komputerboltba, vásároltam egy hard disket, amire azonnal átmásoltam a server tartalmát, majd pár hétig minden este, így ment, amíg üzembe nem állítottunk egy rendes backup megoldást.

Ez a két régi emlék azért jutott eszembe, mert nemrég olvastam valahol, hogy az nem backup stratégia, ha nap végén kézzel elindítasz egy scriptet, ami átmásolja a cuccaidat valahová. Ez egyébként igaz is. Viszont az is tény, hogy a legtöbb felhasználónak még ennyire se fussa', mint például ismerősöm ismerősének, aki Facebookon siránkozik:

KEDVES ISMERŐSEIM MOST ÉN MAGAM KÉREK SEGÍTSÉGET! A MAI NAPON [*****]I HÁZUNKBAN HÍVATLAN VENDÉG JÁRT ÉS ELLOPTA AZ AKTATÁSKÁM BENNE A LAPOTOPOM ÉS EGY KÜLSŐ MEREVLEMEZ. A LAPTOPOT AJÁNDÉKBA ADOM AZ ÚRI EMBERNEK, DE A MEREVLEMEZEN KÖZEL 15 ÉVNYI OKTATÓI, TUDOMÁNYOS, SZAKÉRTŐI ÉS PUBLIKÁCIÓS ANYAGAIM VOLTAK, MELYEK AZ ÚR SZÁMÁRA VALÓSZÍNŰLEG ÉRTÉKTELENEK, SZÁMOMRA VISZONT NEM.

Mai tanulságunk: akinek nem backupol, az reménytelen amatőr, és megérdemli, hogy holnapután minden adata eltűnjön nyomtalanul. Nem, nem vagyok gonosz, nem fogok örülni neki, ha ez bekövetkezik, de te meg kifejezetten sírni fogsz.

Címkék: backup

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://falhozvagom.blog.hu/api/trackback/id/tr445221585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

barcaxavi 2013.04.19. 11:23:43

A lustaság nagy úr... Nekem az automatizálás segít sokat. Androidon pl. a Foldersync app bizonyos mappákra rá van állítva és heti szinten szinkronizálja a tartalmukat a box.com-ra (valahogy összeszedtem ott 50 gigát).

De csak most esett le, hogy desktopra nem kerestem még ilyen lehetőséget.
Helló hétvégi program! :)

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2013.04.19. 11:30:16

Én lusta vagyok, Dropbox tökéletesen megfelel a melókra, fotókat meg letöltéskor internal és external HDD-re tolom egyből. Stratégia.

barcaxavi 2013.04.19. 11:45:47

Ez épphogy lustáknak való. Mármint a Foldersync (play.google.com/store/apps/details?id=dk.tacit.android.foldersync.full&hl=hu). Pontosan azt akarom elkerülni, hogy a fájlokat elkészültük után még nekem kelljen egyenként kézzel menedzselni, hogy hová kerüljön. Felesleges pluszmunka.

szekerkaa · https://twitter.com/szekerka 2013.05.12. 04:55:38

Kell a saját élmény (kurva nagy szopás) az egészséges backupigény kifejlődéséhez.
98-ban ment tönkre a 2,1 gigás laptop hdd-m, de volt egy külső (még PCMCIA-n csatlakozott), tisztességes mentésekkel, hát beteszem azt. Elejtettem.

Azóta szenvedélyes backupoló lettem, kihasználom a technológia és a pénzem lehetőségeit. Most egy RAID1-es NASon van minden dokumentum, a legfontosabbak időközönként egy külső HDD-re is kiírva. Fotók az asztali gépen, a wines laptopon és a (time machineolt) macbookon IS (iPhoto sync alert!). Dropboxon adóbevallások meg jópár fontosnak tűnő doc, Google drive-on munkák, psd-k, ilyesmik.

Vegyük észre: a mosogatáson és porszívózáson túl az otthoni munka jelentősen bővült a rendszergazdai teendőkkel.

okostojgli (törölt) 2013.06.25. 15:04:29

@szekerkaa: "Kell a saját élmény (kurva nagy szopás) az egészséges backupigény kifejlődéséhez."

Nálad a pont. :(
süti beállítások módosítása