HTML

falhoz vágom

Egy máig is harcoló német alakulatot elhagyva csatlakoztam a Szovjetunió dicsőséges Vörös Hadseregéhez, azaz fiókba került a Palm Pré okostelefonom, mert hozzájutottam egy olcsó androidos készülékhez. Ez az élmény annyira erőteljes, hogy háborgó érzelmeimet rövid, de emellett szakmai korrektségre is törekvő írások formájában próbálom levezetni, melyek végén konklúzióként gyakorta jelenik meg a blog címével összecsengő tiszta rím.

Kövess Twitteren: @ern0plus4
Amerikai Apple szekció: @ottoolah

 
Tágítani akarod a látókörödet, és nem csak a mobil eszközökön akarsz mérgelődni? Akkor neked a TechZilla blog kell.

2014 januárjában beszóltam twitteren, hogy minek vártam eddig az iPhone tulajdonlással. Elégedettségem a bloggazdát arra késztette, hogy iOS tapasztalatokat elemző vendégposzt írására biztasson.

Nem rinyálni akarok (meg különben is szégyenletesen #firstworlproblem), de mit írhatnék, ami hiába nem szeretne Android vs. iOS flamegenerátor lenni, úgyis az lesz, meg mi az egyáltalán, amit e témában nem írtak még le.

Főleg szarás közben töprengtem a lényegen, amit meg kellene valahogy értetnem az olvasókkal: szinte az összes nyomorult telefontesztet geekek írják nyomorult geekeknek, akik geek elvárással nyáladzanak nyomorult fícsörökön, amik egyébként senkit nem érdekelnek IGAZÁN. Meg hogy az alapvetően TELEFON a review tárgya. Ez kulcsfontosságú.

Kép: extragsm.com

Magamról csupán annyit, amennyi a téma szempontjából fontos: egy nyomorult geek vagyok. Már a 386-osom is laptop volt, félkilós Ericsson volt az első mobilom, és érintőkijelzős készüléket használtam i.e. (iPhone előtt, tehát 2007-nél korábban) 4 évvel. A valaha volt legjobb készülékemnek a Nokia 9110i-t jelölöm meg, messze megelőzte a korát, és hát minden tisztességes geeknek könnybe lábadt a szeme attól, hogy egy 486-os AMD hajtotta.

Aztán jöttek különböző, low-end androidos telók, főleg a dual-sim jegyében. Nyugalom: mindig tisztában voltam azzal, hogy ezek low-end kütyük, és nem vártam sokat tőlük, bármilyen makacskodást elviseltem, és kitartóan telepítgettem a windowsos léttel megszokott tweaker programokat, appok SD kártyára helyezése stb. Ugyanakkor telefonra soha nem is akartam hatszámjegyű összeget áldozni, főleg androidosra. Geek létemre (önellentmondás látszata alert!) nyugtalanított, hogy processzorsebesség alapján válasszak telefont, ami egyébként szögugyanolyan külsőben szögugyanolyan szoftvert futtat. Micsoda kánaán volt a kétezres évek eleje. Meg lehetett különböztetni a készülékeket akár a másik ember kezében is!

Az Android nálam az utolsó esélyét a Nexus 7 nevű táblagépen játszotta el, ami viszont high-end készüléknek számított (hovatovább referencia eszköznek). Amikor meg-megakadt a zenelejátszás a füleseben pusztán azért, mert új wifit talált, arra gondoltam: falhoz vágom.

Majd januárban megszállt valami hirtelen konzumőrület, és megvettem ezt az ötös iPhone-t egy halom pénzért. Nagyon kellemes érzés volt újra telefonkészüléket egy kézben tartani az utolsó ötcollos modellem (ami egyébként Android fronton best buy, egy Prestigio 5044 DUO csodás kijelzővel) után. Fogalmam sincs mennyi processzormag és RAM van a telefonomban, az a helyzet. Be kell vallanom, utoljára a G4-es iBookom hardveradatait tudtam az Apple termékeim közül.

Végre van egy elég jól használható telefonom, ami a mobilitáshoz társított funkciókat is maradéktalanul kiszolgálja. Újra instagramozom például, mert azonnal van kamera, és a Next-re tapicskolva a Next történik meg. Végre megszabadultam attól az elbaszott vissza gombtól is, amibe méltatlanul beletörődtünk. A vissza gomb az Android felcsúti arénája - felháborító, vérlázító, de megszoktuk. Az iPhone pompás képeket készít, és nagyon erős zenei fronton is.


Képünk illusztráció

A testreszabás hiányát szokták emlegetni hátrányként, nem tudom, mit kellene annyira nagyon testre szabni, és mit nem lehet.

Annyira lelkes voltam, hogy Szilvinek, aki a feleségem, gyorsan újítottam egy 4s-t használtan. Szilvinek évek óta egy 7070-es Nokiája volt, hardcore telefonálónak kitűnő készülék. Folyton győzködtem korábban, hogy fotó meg email, csak kellene egy “okos”, de lehurrogott, halvány igen-mosolyt csak az iPhone említésére mutatott az asszony (és ez fontos: a szerethetőségi faktor).

Amikor megkapta a 4s-t, akkor nem kellett megmutatni neki semmit, használatba vette - és azóta is szereti. Ami nagy szó egy olyan nőtől, akinek a műszaki eszközök iránti türelme nem létezik.

Azt feltétlenül rögzítenünk kell, hogy egy otthoni Apple infrastruktúra jelentősen javítja a felhasználó élményt - az iTunes természetes közege a Mac, és egy kis Apple TV pedig remek kiegészítő AirPlay-jel stb.

Nagyon jól tetten érhető épp Szilvi példáján is, mennyire a bárki telefonja az iPhone és mennyire inkább geekeknek szánt az Android rendszer. Sajnos az elérés éppen fordítva van. Kíváncsi volnék egy olyan adatra, ami megmutatja az androidos készülék PC-re dugásakor felugró érthetetlen lehetőségek fölötti merengési időt. Figyelem: ezeknek az opcióknak Ön, kedves olvasó és egyébként én is örülök, na de anyám?

2007-ben az Apple egy fícsörökben még gyenge, de felhasználói élményben teljesen új és meghatározó mobil operációs rendszerrel változtatta meg a mobilok világát. Az egyetlen veszélyforrás az iOS-re a geek társadalom, akik kiharcolták a kopipésztet is. Nagyon nehéz lehet az Apple-nél egyensúlyozni az eredeti célkitűzések és a trendszetter geekportálok elvárásai közötti ingoványban.
2014-ben nem kell több az ötös iPhone-nál, bárcsak belátná minden tech elemző.

Visszaolvastam a soraimat, most, hogy küldöm Ernőnek a "cikket", és semmi lényeges nem jött ki belőle. És ebben a legerősebb az iPhone: mert csak.

Még valami: reggel rádugtam az iPhone-nal gyakran használt autórádiómra a Prestigiót, hogy kipróbáljam, elvileg azzal is mennie kell. Azt írta ki, hogy ERROR 19.

Címkék: Apple iPhone iOS Nokia Communicator

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://falhozvagom.blog.hu/api/trackback/id/tr826085537

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az Időmilliomos Apuka · http://apuka.qqriq.com 2014.04.25. 16:33:14

Nem tudtam, hogy lehet vendégblogger cikket írni, tudnék ennél Apple gyalázóbb cikket írni!

blog.sancho.hu · http://blog.sancho.hu 2014.04.25. 17:13:55

Különben is, fizetős lesz a G+.

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2014.04.25. 17:38:24

@Az Időmilliomos Apuka: Egy élvezhető színvonalat érjen el a szöveg, és akkor jöhet. Ha azon múlik, megszerkesztem. Ha nem tetszik, visszadobom. Szigorú vagyok, de igazságos. Libretto élethez való hozzáállását ismertem, ezért lepett meg, hogy ilyen kis pozitív tündérkévé vált egy iPhone5-től.

@blog.sancho.hu: Le lehet írni a Facebooknál kedvezményként.

Libretto · http://szviccs.blog.hu 2014.04.25. 18:49:56

Á, mindig is pozitív tündérke voltam, csak szeretek kifigurázni, kapjabeafaszomozni - magamat sem kímélve.
Egy fontosat kihagytam: a kedvenc szókeresőm nincs iOS-re, elmennek a picsába a fejlesztők.

heimdall 2014.04.25. 23:04:36

Volt iPhone-om, aztán több android is. Most lett egy Lumia 520-am és új értelmet nyert az okostelefon!
:)
Imádom. Egyszerű, gyors, sallangmentes. És működik!
Ha valaki iPhone-ról akar váltani, hagyja ki az Androidos gödröt és vegyen Windows Phone-t.

Az Időmilliomos Apuka · http://apuka.qqriq.com 2014.04.27. 06:55:12

Megírtam, elküldtem. Azt hiszem nem lett elég Apple gyalázó, pedig annak indult. Mindegy, flamegenerátornak talán jó lesz.

I_Isti 2014.04.29. 08:32:25

" Nyugalom: mindig tisztában voltam azzal, hogy ezek low-end kütyük, és nem vártam sokat tőlük,"

óóó... de azér' hogy amikor telefonálni szeretnék vele, akkor tudjak telefonálni, az nem számít túlzott elvárásnak ugye?

Hargita Nándor · http://sliceandsmile.blog.hu 2014.05.13. 14:45:20

isteni dolog ez, valaki 2007 óta droidos, és most levegőt kapkodva vált iOS-re mert ott simulnak ki a ráncok, én 2009 és 2014 között voltam iOS felhasználó és levegőt kapkodva váltottam droidra, ahol végre mindig ugyanott van a back gomb és nem az app tervezői döntik el, hogy legyen-e egyáltalán, 60000 forintért kaptam remek telefont (Moto G, dual sim, független), nem 120000-ért (iphone 5 függő lett volna), ha azt vesszük függetlent meg 180000-ért kaptam volna.

mivel az android sokkal több useres platform, ezért a gyakran használt appok minősége is jobb rá (szerintem legalábbis).

viszont a legjobb telefon-hardver jelenleg a Lumia 1020 amit fél éve használok néha főállásban, az utóbbi időben inkább csak fényképezőgépnek, csak az oprendszer nem annyira kézreálló és jó MÉG.
ha a microsoft kitart és fejleszt, nem zavarna ha feljönnének a második helyre, az apple elé.

plusz, nemrég meglepődve tapasztaltam, hogy az ötfős baráti társaságomból már hárman blackberrysek...

Libretto · http://szviccs.blog.hu 2014.05.13. 15:07:26

@Hargita Nándor: Örülök, hogy te is meg vagy elégedve, ez egy pompás világ a választás szabadságával.

Pusztán a történeti hűség megőrzéséért: 2007-ben nem voltam androidos, szerintem nem is lehettem volna még. Win CE volt, asszem 6.0-ás.
A továbbiakban merő geciségből:
Külön örülök, hogy felbukkant valaki, aki elégedett a vissza gombbal. De mi a funkciója?
a) visszalépés az előző screenre
b) kilépés az appból
c) visszalépés egy lépcsővel a menüben
d-e-f) ugyanezek zavaró-idegesítő laggal
g) más

Hargita Nándor · http://sliceandsmile.blog.hu 2014.05.13. 15:41:46

back gomb: az előző akció előtti állapotra léptet vissza.

Libretto · http://szviccs.blog.hu 2014.05.17. 18:36:23

@Hargita Nándor: Kipróbáltam. Azonnal cáfolható. Nem az előző akciót visszázza, hanem mikor mit. Nem random, de feltétlenül kiismerhetetlen.
süti beállítások módosítása