HTML

falhoz vágom

Egy máig is harcoló német alakulatot elhagyva csatlakoztam a Szovjetunió dicsőséges Vörös Hadseregéhez, azaz fiókba került a Palm Pré okostelefonom, mert hozzájutottam egy olcsó androidos készülékhez. Ez az élmény annyira erőteljes, hogy háborgó érzelmeimet rövid, de emellett szakmai korrektségre is törekvő írások formájában próbálom levezetni, melyek végén konklúzióként gyakorta jelenik meg a blog címével összecsengő tiszta rím.

Kövess Twitteren: @ern0plus4
Amerikai Apple szekció: @ottoolah

 
Tágítani akarod a látókörödet, és nem csak a mobil eszközökön akarsz mérgelődni? Akkor neked a TechZilla blog kell.

Könyvtárban jártam, ahol gyorsan kifényképeztem pár oldalt egy réges-régi könyvből, ami bemutatja az internetet, sőt arra vállalkozik, hogy megjósolja annak jövőjét.

Ha az internetere akarunk eljutni, akkor kell egy modem, minél gyorsabb, meg számítógép is, a legjobb egy 486 komputer. Minél több memória is legyen benne, minimum 16 Mbyte, és persze hangkártya is, a szomszédok kedvéért.

inet-01-szukseg.jpg
Böngésző is kell, a legnépszerűbb a Netscape Navigator. Ez mindjárt remek kezdőoldallal lepi meg a felhasználót.

inet-02-netcenter.jpg

Na de mire jó az internet? Sokmindenre. Sok főiskola és egyetem például gopher servert üzemeltet, itt a dokumentumok hierarchiába vannak rendezve, és le lehet őket tölteni a saját gépünkre.

inet-03-gopher.jpgA kereskedelmi portálok a szöveget és grafikát vegyesen megjelenítő ún. weboldalakat használnak. Az egyik legnagyobb portál a Yahoo, a kezdőoldala tele van mindenféle érdekességgel.

inet-04-yahoo.jpgÉrdekes weboldalakat a katalógusban találhatunk, ahol témakörök szerint vannak rendezve, vagy keresők segítségével. A keresők úgy működnek, hogy az általunk megadott szavakat tartalmazó weboldalakat kilistázzák. Próbáljuk ki, hogy "free sex", biztos lesz találat!

inet-05-matacrawler.jpg

Egyre több gyerek és fiatal internetezik, létezik külön nekik szánt keresőszolgálat, sajnos, csak angolul.inet-06-yahooligans.jpg

Ha nem bírjuk kivárni, hogy a HTML oldalak a böngészés során letöltődjenek a gépünkre, feliratkozhatunk webcasting szolgáltatásra, ami házhoz küldi a kiválasztott témákat. Automatikusan!

inet-10-webcasting.jpg

No de mi van a szöveges-képes oldalak böngészésén túl? A Java programozási nyelvnek nagy jövőt jósolnak, mert a Java-programokat interneten keresztül le tudjuk tölteni a saját gépünkre.inet-11-java.jpg

És hogy milyen is lesz a jövő? Lesz majd külön internet-gép java-állomással, egy kattintással letöltjük az internetet, és a java programokat is a saját gépünkre hozhatjuk át.inet-12-javagep.jpgA java-állomás alternatívájaként meg fognak jelenni olyan komputerek, amelyeket csak internetezésre lehet használni, ennek a neve Network Computer. Még egy hagyományos telefonkészülék is bele lesz építve, hogy ha az internetkapcsolatot biztosító modem egy melléken van, akkor telefonon tudjuk kérni azt.

inet-13-nc.jpg

Nos, ilyen volt az ezredfordulón az internet, illetve őseink így képzelték el a jövőt, azaz a mi jelenünket. Mindent persze ők sem láthattak előre, például a WAP sikerét vagy az animgifek elterjedését.

Címkék: jövő internet

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://falhozvagom.blog.hu/api/trackback/id/tr605295849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Momina 2013.05.12. 20:49:11

Úú, 90-es évek vége, betárcsázós modemek, amíg fellépett, addig az ember kiment a konyhába kényelmesen összekészíteni a tálcára a vacsit. És az a jellegzetes tárcsázós-berregős-visítós hang! Ma is a fülemben van... :)

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2013.05.12. 21:43:00

A győri főiskolára ha betárcsáztál, kérni kellett a nénitől a melléket, ott bejött valami belső rendszer, annak be kellett írni valami számot, ami a modemhez vezető utat jelentette, és utána mehetett a PPP. Ha nem sikerült vagy lebontott, megint előről, a nénitől. Szóval az utolsó kép az #truestory

otapi 2013.05.12. 23:07:04

Nem is lőttek nagyon mellé: az Androidos kütyükre elég jól ráillik hogy "internet-gép java-állomással". Még az is igaz hogy egy részükbe telefon van beépítve :)

mojoking77 2013.05.13. 02:56:19

@otapi: Ooooo, 2000 kornyeken???
Egy picit el vagytok tevedve a kor betajolasaval, ez nagyjabol 95-96 kornyeken volt aktualis. Semmi gond, de azert pont abban az idoszakban rengeteg minden valtozott 4-5 ev alatt..

Neuromancer 2013.07.22. 14:57:19

kicsit kesei komment tudom, de szeretnem megjegyezni, hogy az elso foton levo rajzon a "486 komputer" valojaban egy os-Power Macintosh ('95-'97 tajekarol) elotte AppleDesign II billentyuzettel.

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2013.07.22. 15:28:00

Észrevételed mellett szól a billentyűzet jobb felső sarkában található nem is tudom, milyen billentyű, ami csak Mac-eken van, viszont a CD-kiadó gomb meg nem jellemző Mac-ekre. Olcsó kínai hamisítvány!

BakterHouse 2013.10.06. 00:51:08

Pedig a Power Mac 7200, 7500 és 7600-on valóban van eject gomb (szóval 94-96 környéki a grafika).
www.vectronicsappleworld.com/collection/articlepics/pm720075/snap16.jpg
Az a jobb felső gomb meg a power on/off. Azóta is van az Apple billentyűzeteken, csak már apró kerek, süllyesztett gomb lett.
A kölcsönaccounttal való tudományos intézeti internetezés és a nagy csomag lemezekkel egyetemre bejárás (és ott a letöltött stuffok másolása és hazavietele) megvolt. :D
süti beállítások módosítása