HTML

falhoz vágom

Egy máig is harcoló német alakulatot elhagyva csatlakoztam a Szovjetunió dicsőséges Vörös Hadseregéhez, azaz fiókba került a Palm Pré okostelefonom, mert hozzájutottam egy olcsó androidos készülékhez. Ez az élmény annyira erőteljes, hogy háborgó érzelmeimet rövid, de emellett szakmai korrektségre is törekvő írások formájában próbálom levezetni, melyek végén konklúzióként gyakorta jelenik meg a blog címével összecsengő tiszta rím.

Kövess Twitteren: @ern0plus4
Amerikai Apple szekció: @ottoolah

 
Tágítani akarod a látókörödet, és nem csak a mobil eszközökön akarsz mérgelődni? Akkor neked a TechZilla blog kell.

A hétvégén egy app kissé zilált állapotba hozta az SD kártyámat (először csak belassult, aztán besztondult a készülék), a végeredmény az lett, amit a mkdir x; chdir x végtelen ciklusban futtatása eredményez. Ennek örömére újra is partícionáltam a kártyát, most 6G / 2G az adatok javára a LINK2SD-vel szemben.

Nem mentem végig minden okostelefon-platformon, de nem véletlenül az Android esetében (pontosabban a formázás-másolás progress barok nézegetése közben) jött az a gondolat a fejembe, hogy jobban járok, ha felveszek egy rendszergazdát a telefonomhoz.

Ugye, aki civil, és meghagyja a gyári operációs rendszert mondjuk a ZTE Blade készülékén, annak kb. 4-5 izomosabb app elég ahhoz, hogy beteljen a belső háttértár. Egy power user felfedezheti magának az APP2SD-t, amivel valemelyest lehet segíteni. A rootolás, új ROM install, belső tár és SD kártya újrapartícionálás viszont már nem fog menni, és nem csak a nagymamámnak, ez csak a geekek (és ismerőseik) kiváltsága.

Ha vennék egy autót, ahol az ötös fokozat nem működik, nem nyugodnánk bele azzal a felkiáltással, hogy városba így is tökéletes. A mobiltelefonoknál pedig bizony így van. Éz ha már itt tartunk, bár engem nem érint, osszunk ki egy pirospontot a T-Mobile számára: nem voltak restek utánanyúlni a ZTE Blade tulajdonosoknak, hogy egy ROM upgrade-del megoldják azt a problémát, amire egyébként nem találok szavakat: a régebbi készülékeken csak a fél RAM látszik. Szóval ott van a gépben 512 Mbyte memória, de csak 256 Mbyte használható. Milyen lehet a minőségbiztosítás, vagy nem is tudom mi egy olyan cégnél (ZTE), ahol nem tűnik fel, hogy a fizikailag belepakolt memóriának csak a fele van meg?

Persze a nem IT szakemberek vehetnek más készüléket is, normális belső tárhellyel, de nagyon remélem, nem ez a sunyi koncepció áll a háttérben, mármint a rendszerek direkt történő lebutítása, hanem csak sima lamerségről van szó.

Egyébként már alig várom, hogy az okostelefon- (és tablet-) tulajdonos ismerőseim rájöjjenek, hogy nemcsak a desktop gépüket, WiFi routerüket stb. tudom megszakérteni, hanem az okostelefonjukat is, azért fel fogom hívni a figyelmüket, hogy nálam a problémaelhárítás egyik bevett módszere az, hogy a készüléket falhoz vágom.

Címkék: koncepció app2sd link2sd Android rooting

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://falhozvagom.blog.hu/api/trackback/id/tr994043872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az Időmilliomos Apuka · http://apuka.qqriq.com 2012.02.01. 16:08:59

Fene tudja, nem hívnám ezt okostelefonnak, ha néhány komolyabb program installálása után elfogy a memória. Külön sarokba kellene az ilyeneket gyűjteni a boltban "érintőképernyős telefonok" néven?

Hutchington 2012.02.02. 09:55:17

A ZTE Blade egy low-end okosteló. Igazából nem lenne ésszerű elvárni tőle hogy mindent tudjon. Csoda, hogy működik.

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2012.02.02. 10:43:32

@Hutchington: ez ostoba marketinges duma, nehogy elhidd. A Galaxy S1-ben pl. ugyanennyi memória van (fél Gbyte), a képernyő felbontása is megegyezik, a proci binárisan kompatibilis, ugyanaz a Linux van alatta, azon ugyanaz a Dalvik, ugyanaz az Android, innentől SEMMI nem indokolja, hogy valami ne fusson a ZTE Blade-en (na persze lassabban).

Az Időmilliomos Apuka · http://apuka.qqriq.com 2012.02.11. 01:40:15

Gyerünk Ernő, várjuk a folytatást! Remélem nem vágtad még falhoz?
süti beállítások módosítása