HTML

falhoz vágom

Egy máig is harcoló német alakulatot elhagyva csatlakoztam a Szovjetunió dicsőséges Vörös Hadseregéhez, azaz fiókba került a Palm Pré okostelefonom, mert hozzájutottam egy olcsó androidos készülékhez. Ez az élmény annyira erőteljes, hogy háborgó érzelmeimet rövid, de emellett szakmai korrektségre is törekvő írások formájában próbálom levezetni, melyek végén konklúzióként gyakorta jelenik meg a blog címével összecsengő tiszta rím.

Kövess Twitteren: @ern0plus4
Amerikai Apple szekció: @ottoolah

 
Tágítani akarod a látókörödet, és nem csak a mobil eszközökön akarsz mérgelődni? Akkor neked a TechZilla blog kell.

Ha nem kezdett volna el rakoncátlankodni (üdvözöljük a Modorosblogot) a régi telefonom, sose váltottam volna másra. Amikor azonban egyre többen kezdtek panaszkodni, hogy telefonálás közben kb. fél percenként pár másodpercre kimarad a hangom, fájó szívvel nyugdíjaztam (ez van, látens sportriporter vagyok) a Trēo650-esemet. Hogy miért szerettem? Mert ez az iPhone-korszak előtti legjobb okostelefon (-széria, persze: Trēo680, Centro): egy átgondolt PDA operációs rendszer, némileg telefonra igazítva, plusz van rajta Magic Trēo Switch is!

Az előző posztban egy olyan androidos appot mutattam be, amivel a telefon automatikusan végrehajt különböző akciókat (üzemmód váltás, fényerő állítás stb.) mindenféle feltételekre (beállított időpont, WiFi közelsége stb.). Ami a programban megfogott, az a jól sikerült konfigurálási modell, nagyon sok dolgot lehet beállítani, mégis minden kézre áll.

Nekikezdtem, hogy felvigyem az életmódomhoz tökéletesen igazodó szabályokat: estére telefon és WiFi kikapcsol, reggel vissza, fix időpontban történő autózás alatt kicsörgés helyett "visszahívlak" SMS küldése, meg még ezer hasonló okosság. Még csak két szabályt vittem fel, amikor már megbukott a mutatvány: kicsit bent ragadtam este a melóban, gondoltam, felhívom a családot, de nem sikerült, mert a telefon ki volt kapcsolva az esti szabály miatt. Ezek szerint úgy kell csinálni, hogy ha a munkahelyi WiFi-t érzékeli, akkor ne kapcsoljon ki este, esetleg küldhetne SMS-t haza, és aktiválhatná azt a szabályt, hogy hazaérkezésem (otthoni WiFi) után 15 perccel kapcsoljon ki.

Trēo650

Lófaszt. Uninstall. Majd ha nyugdíjas leszek, megcsinálom, addig marad a Magic Trēo Switch (az ábrán 3-as számmal jelölve).

Ez az okos kis kapcsoló képes arra, hogy a bonyolult üzemmódváltó programokat helyettesítse. Működése triviális: fizikailag lekapcsolja a hangot, a telefon innentől csak vibrál. Az antenna miatt jól kitapogatható az iránya, ráadásul mivel felül van, a némításhoz még szűk zsebből sem kell kivenni a készüléket. Egy kisebb hibája van: ha némán felejtjük, fel kell tudnunk kelni rezgésre (nem könnyű, tapasztalatból mondom).

A Pré készüléken is van ilyen kapcsoló. Itt már csak szoftveres a halkítás, az ébresztő kikapcsolt állapotban is megszólal (vagy aminek megengedjük ezt). Mivel a Pré teteje sima, az irány megállapításához a néma üzemmódba kapcsolást rövid rezgéssel igazolja vissza a gép. A soft kapcsoló apró hibája, hogy a nem kívánt hirtelen felcsendülő hangokat (pl. éjjeli játék) nem lehet vele lehalkítani (a hangerőgombra kell ugrani gyorsan, ez a tudás is tapasztalati úton került birtokomba).

Az iPhone kapcsolója ugyanígy viselkedik, a különbség annyi, hogy itt a készülék oldalán található, ami nem gond, mert bár kényelmetlenebb, de az iPhone-osok úgyis mindig odafigyelnek a készülék helyes tartására.

A szokásostól eltérő módon az Android ezt a dolgot tökéletesen oldja meg. Talán számítottak rá, hogy a Samsung mérnökei az iPhone vizsgálata a készülékek tervezése során elsikkadnak a ringer switch felett, ezért soft buttonként implementálták, ami nagyon helyesen a lock screenre került, egyébként meg ugyanazt tudja, mint másutt.

Persze csak addig lesz ez így, amíg a villanykapcsoló feltalálója jól be nem pereli az összes gyártót.

Címkék: iPhone PalmOS Zen of Palm Palm Treo webOS ringer switch

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://falhozvagom.blog.hu/api/trackback/id/tr803536188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HaDes 2012.01.11. 12:00:17

valóban hasznos egy ilyen fizikai némító kapcsoló.
ja és az ájfón ráadásul mute(r) módban is hangosan ébreszt.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.01.11. 22:56:48

Hű de retró az az antenna! :) Nokia 2110 rulez! :)
süti beállítások módosítása