HTML

falhoz vágom

Egy máig is harcoló német alakulatot elhagyva csatlakoztam a Szovjetunió dicsőséges Vörös Hadseregéhez, azaz fiókba került a Palm Pré okostelefonom, mert hozzájutottam egy olcsó androidos készülékhez. Ez az élmény annyira erőteljes, hogy háborgó érzelmeimet rövid, de emellett szakmai korrektségre is törekvő írások formájában próbálom levezetni, melyek végén konklúzióként gyakorta jelenik meg a blog címével összecsengő tiszta rím.

Kövess Twitteren: @ern0plus4
Amerikai Apple szekció: @ottoolah

 
Tágítani akarod a látókörödet, és nem csak a mobil eszközökön akarsz mérgelődni? Akkor neked a TechZilla blog kell.

03.
január

Méretsoroló

ern0  |  5 komment

Régóta tudom magamról, hogy számítógép-bővítési projektek fennforgása esetén mindig akkor kap el leginkább karácsonyi hangulat, amikor a monitor cseréje van soron. Az otthoni gépemhez addig használtam egy öreg Sony Trinitron 21"-os CRT monitort, amíg a fehér és a fekete között már csak 10-12 árnyalatot volt képes megjeleníteni. Mivel méretben nem akartam visszalépni, beruházási keret pedig nem volt egy ugyanekkora (vagy nagyobb!) LCD/TFT monitorra, levadásztam egy 22"-os ViewSonic csodát. 2048x1536-os felbontást tud 70 Hz-cel, félelmetesen néz ki, pedig már ez is túl van a fénykorán.

Azt viszont nem gondoltam volna, hogy ugyanez áll mobiltelefonokra is, annyi csavarral, hogy mivel itt nem a szoba mérete szab határt, hanem a zseb (konkrét értelemben), és némileg hasonlóan a notebookokhoz, a pixelsűrűség is többet számít.

Mivel mindjárt a nyitó posztban sikerült elírnom kedvenc telefonom képernyőjének méretét, önbüntiből sorra veszem a mobilos méreteket. Készítettem egy fotót is a témát viszonylag jól lefedő csapatról.

sort_by_display_size_1.jpg

Bal szélen a legnépszerűbb platform, a Nokia S40 egy tipikus képviselője látható (valószínűleg Nokia 3500 classic, mindegy), a képátló 1.8 inch, a felbontás 128x160 pixel, ez bizony semmire nem jó. Egyszer elkezdtem J2ME-ben írni ilyenekre text megjelenítőt, lapozgatni is lehetett már, de hanyagoltam a projektet, a világ nem elég érett a 3x4 pixeles betűkkel írt könyvek olvasására. Itt jegyzem meg, hogy a Palm M505/M515 LCD-jének a 160x160-as felbontása 4.3 inch méretben, bár kicsit nagyok voltak a pixelek (53 ppi, ha jól számolom), olvasásra már alkalmas volt.

A következő játékos a Palm Pré, 3.1 inches képátlóval. Ez egy nagyon jól eltalált lányos méret, a haverok csak hümmögnek rá, a nőismerősök közt viszont már volt, akinek komolyan bejött (Nokia E-series tégla tulajdonosa, nem meglepő). Ekkore méretre 320x480 pixel jut (186 ppi), ami standard felbontás az iPhone (illetve a PalmOS 5) óta.

A ZTE Blade (balról a harmadik) viszont már igazi fiús készülék, a 3.5 inches méret tökéletes, zsebben is kényelmesen hordható, a 480x800 (267 ppi) pedig érezhetően több pixel a 320x480-hoz képest.

Ugyanekkora a felbontása a 4.3 inches Samsung Galaxy S II-nek is (jobb szélen), ami így "csak" 217 ppi sűrű, de ezt ellensúlyozza a mindent vivő képminőség. (Erre a készülékre később még visszatérünk.) Szerintem ez a legnagyobb telefon méret; megtapogattam egy Samsung Galaxy Note-ot (5.3 inch, 800x1280, 285 ppi, omg), de az már inkább tablet. Ide kívánkozik, hogy az iPhone4 640x960-as felbontása a szokásos 3.5 inches képernyőn egyszerűen túlzás (330 ppi).

Tanulság nincs, mindössze gyermeki őszinteséggel rácsodálkoztam a világ tarkaságára.

Update - dehogy nincs tanulság, csak mire tegnap a végére értem, kiesett a fejmből: sose nyergeltem volna át Androidra, ha nem kaptam volna ezzel nagyobb felbontást.

Címkék: méret ZTE Blade Samsung Galaxy S II Palm Pré Nokia S40 képfelbontás

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://falhozvagom.blog.hu/api/trackback/id/tr113516611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tfe 2012.01.03. 20:39:59

Apple temahoz tennek hozza annyit hogy logikailag fele akkora pixelesnek latszik szoftverbol a cucc, ergo minden UI elem pont akkora mint a retina elott volt viszont a dupla felbontas miatt sokkal reszletesebb. (a legfelso api retegben el van fedve a dupla felbontas, persze azert elerheto a teljes framebuffer)

Samsung is lovagolja ezt az iranyt erosen, ez itten a jovo kerem szepen ;)

Amugy azt a boszme felbontast a viewsonic-on analogon tolod a monitornak ?

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2012.01.04. 11:20:43

Ezt nem értem, hogyan lesz 1 pixelből több, hogy jobbnak látszódjék, és az is ellentmond ennek, hogy az iPhone4 wallpaperek 640x960-asok. Persze a driver feltolhatja 2x2 pixelesre, meg okoskodhat vele, ahogy az pl. a PalmOS HiRes-re váltáskor megtörtént (160x160 -> 320x320).

A ViewSonic sima VGA monitor, és valamivel rosszabb felbontásban nézem (kb. 1600x1200), mivel a fullosnál nagyon kicsi minden.

tfe 2012.01.04. 11:37:26

A canvas-t ugy latod mint egy nem-retina felbontas, viszont a hatterben az OS azert a nagy felbontast kezeli. Ha kepeket/texturakat specifikalsz akkor 2db-ot lehet csinalni mindenbol, az egyik nyilvan 2x akkora felbontasu. Az a legnagyobb elonye hogy ugyanaz a kod fut regi meg uj telokon is.

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2012.01.04. 12:47:24

Ja, mármint az UI elemek pozíciója megy 320x480 szerint, de a képek meg a gradient stb. természetesen natív pixelekkel van rárakva? Ez okos dolog.

A PalmOS egyszerűen duplázta a felbontást, minden 1x1-es LCD pixelből 2x2 TFT pixel lett, igazi digitális zoom feeling volt. Hopp, jut eszembe, a betűk kivételével, azok szépek voltak, meg talán a buttonok is HiRes-be mentek át (már amelyiket az oprsz rajzolta). Már az ikonokon tisztán lehetett látni, hogy HiRes-ready az app vagy sem.

tfe 2012.01.04. 13:17:38

Jaja, valami ilyesmi. apple mar regota tervez valami DPI fuggetlen UI platformot, aztan rajottek hogy sokkal egyszerubb duplazni, igy kevesebb a szivas kodolas kozben. Ez mar az uj OSX-ben is benne van mint hidden ficsor, pont ezert megy a kibaszott sok pletyka a retina mac gepekrol.
süti beállítások módosítása